Norrbotten Bouldering Marathon (NBM) i det nyutvecklade området Fredrikafors

Här kommer sent omsider en rapport från NBM tidigare i höst. Lördagen den 1 september gick Norrbotten Boulder Marathon (NBM) av stapeln i det nyutvecklade området Fredrikafors strax utanför Niemisel.
NBM är en tävling som anordnas då ett nytt boulderområde hittas och borstas fram i Norrbottens län och tidigare har bland annat Jävre, Rian, Brändön och Kantaberg varit tävlingsplatser.

Fredrikafors är ett mycket trevligt område i en sydvänd sluttning med kort anmarsch och har problem i alla svårighetsgrader på väggar och block. Till tävlingen var ca 55 problem uppborstade i graderna 4-7C varav ett tiotal projekt och dagen bjöd på ett fantastiskt sensommarväder med strålande sol. Det goda vädret lockade även ut många tävlande då 59 personer från klätterklubbar längs hela norrlandskusten deltog.

De tävlande hade fyra timmar på sig att klättra och samla ihop så många poäng som möjligt.
En del linjer blev klassiker direkt som till exempel ”Blue Marlin”, en fem meter hög och brant linje på stora grepp där mantlingen sker på en svärdfiskformation. Även ett gäng av de svårare projekten fick förstabestigningar under dagen.

I damklassen med 14 deltagare var det Karina Tommik som knep förstaplatsen framför Anna Bergström och Agnes Rosendahl. Av de 45 herrar som deltog var till sist Kristoffer Lindbäck snäppet vassare än de andra och vann med Tobias Karlsson och Björn Wennström på andra respektive tredje plats.

Luleå klätterklubb vill tacka alla som kom ut och tillbringade en underbar dag i skogen med oss och öppnade upp detta fina ställe. Vi vill även tacka eventets sponsorer, Äventyrsbutiken Hägglunds som bidrog med fina priser och Nordchark som bidrog med korven som bjöds till alla tävlande samt priser.

Dam:
1 Karina Tommik, Luleå klätterklubb, 290p
2 Anna Bergström, UKHK, 180p
3 Agnes Rosendahl, IKSU, 170p

Herr:
1 Kristoffer Lindbäck, Luleå klätterklubb, 860p
2 Tobias Karlsson, IKSU, 520p
3 Björn Wennström, IKSU, 460p

Länk till området på 27crags: https://27crags.com/crags/fredrikafors