Klätterresa till Kalymnos (maj månad 2025) – Luleå klätterklubb

Luleå klätterklubb arrangerar en klätterresa till Kalymnos för klubbmedlemmar som har eller vill ta steget och klättra utomhus och utveckla egen klättring i en fantastisk miljö!

Resan kommer ske i maj-månad 2025, dock så är exakta datum/tider ej klara ännu (resebolagen har inte släppt resor ännu).

På den grekiska ön Kalymnos finns över 5000 bultade sportklätterleder i alla möjliga grader – från enkla nybörjarklippor till enorma grottor och långa multipitcher.  Följ med till klätterparadiset!

Kalymnos

 

Mål med resan

Att utvecklas som klättrare oavsett om du är nybörjare utan grönt kort eller erfaren ledklättrare.

Vi jobbar mot dina personliga mål innan och under resan där huvudfokus på utbildning och team building kommer ske innan resan.  Fokus kommer ligga på att utveckla din klätterteknik, säkring och fallträning, men även hur de mentala aspekterna påverkar din klättring.

Under själva resan kommer det vara en mix med nya och gamla klättrare. Slutmålet för er är att ni är fullt bekväma att boka en liknade resa själva samt att ni får träffa nya klubbmedlemmar och vänner.

 

Förkunskaper

Vi har inga förkunskaper (grönt eller rött kort, sportklätterkurs etc) och du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att klättra utomhus. Din klätternivå spelar ingen roll, resan är för alla som är intresserade av att utveckla sin klättring!

Vi kommer utbilda dig så att du har rätt kunskaper och färdigheter under hösten och vinter så att du börjar klättersäsongen 2025 på absolut bästa sätt!

 

Instruktörerna
Samtliga instruktörer är klätterinstruktörer med lång erfarenhet av både klättring och utbildning i klättring. Alla våra guider har mångårig erfarenhet av Kalymnos.  Huvudansvarig för klätterresan är Andreas Atthammar.

 

Exempel på reseprogram:

Dag 1
Resdag. Vi reser med flyg till Kos och därifrån buss till Mastichari och sedan färjan till Kalymnos. Incheckning på boende, hyra av moped, välkomstmöte och sedan fri aktivitet.

Dag 2
Frukost på morgonen. Vi åker ut till en klippa där vi klättrar tillsammans. Vi klättrar till tills vi nöjda för dagen – mycket sol och värme första klätterdagen är hårt!

Dag 3
Efter frukost åker vi till en ny klippa. Vi väljer utefter vad som passar gruppen. Valet är fritt. Vi jobbar vidare på klättring på Kalymnos. Efter klättringen tar vi ett bad i havet!

Dag 4

Vilodag. Vila i solstolen, bada eller rundresa på ön? Vi guidar dig till Kalymnos vackraste stränder, mysigaste restauranger och bästa Deep Water Soloing (DWS). Eller varför inte grottutforskning? 

Dag 5

Fortsättning på klättringen. För de som vill erbjuder vi utflykt till grannön Telendos. Här finns några av världens bästa leder som skapta för klättring. Vi går till öns bästa klippor.

Dag 6

Multipitch för de som kan och vill. Klättring till toppen av Grande Grotta, som sedan avslutas med 80 meters frihängande firning över grottkanten. En otroligt häftig upplevelse. Igenlämning av mopeder samt kanske gemensam avslutningsmiddag.

Dag 7
Hemresa. Bussen från hotellet på morgonen till färjan över till Kos, sedan flyg hem.

OBS! Reseprogrammet ovan är ett exempel och anpassas till den unika gruppen och dess förutsättningar.

 

Grundkrav för deltagarna

  • Medlem i Luleå Klätterklubb samt klätterförsäkring (blir man medlem i Luleå klätterklubb ingår försäkring via Svenska Klätterförbundet)
  • Egen klätterutrustning. Innan träning och avresa kan vi hjälpa till med förevisning och inköp av lämplig klätterutrustning. Bara att fråga så hjälper vi till.
  • Åldersgräns, minst 15 år (med målsmans tillåtelse)
  • B-körkort, eller AM-körkort för moped. Kunskaper i mopedkörning, eller att man åker med någon.

 

Gemensamma aktivitet innan resan

  • Utbildningar – anpassad till förkunskaper, t ex grundkurs (grönt kort, toprepsklättring och topprepssäkring), fortsättningskurs (rött kort, ledklättring och ledsäkring) och/eller sportklätterkurs
  • Team building – gemensam klättring inomhus och utomhus. Lära känna varandra och utvecklas tillsammans. I deltagarpaketet ingår klättring i Äventyrshallen på Hälsans hus varje torsdag (kl 18-21) under hela höstterminen (15 gånger)
  • Team building – gemensam utbildning av klätterrädslor (Fear-of-Climbing) och hur man jobbar med dem.
  • Säkerhets- och erfarenhetsgenomgång – stöttning med genomgång av tidigare erfarenheter så att resan sker så säker och rolig som möjligt.
  • Repetition av tidigare klätterutbildningar

 

Avgränsningar (följande ingår inte)

  • Luleå klätterklubb arrangerar inte resan, dvs varje deltagare ansvar själv för:
    • Resebeställning till Kalymnos
    • Boendebeställning på Kalymnos
    • Lokala transporter på Kalymnos (till exempel moped)
    • Egen utrustning (klätterutrustning och övrig utrustning)
    • Egen mat (frukost, lunch och middag)
    • Egna försäkringar (t ex rese- och klätterförsäkringar)

 

  • Luleå klätterklubb kommer informera och stödja (baserat på tidigare erfarenheter) hur respektive deltagare kan/bör arrangera sin resa, detta så att den passar in med kurser/guidade verksamheten på plats på Kalymnos.
  • Luleå klätterklubb stöttar med klätterguidning på plats på Kalymnos, men all klättring och övrig verksamhet (approaches, mopeder mm) sker på egen risk. Funktionärer stöttar med riskminimering och skall följa riskanalysen.
  • Luleå klätterklubb kommer inte ansvara för övriga klubbmedlemmar som är på plats under samma period, dock så är alla hjärtligt välkomna att närvara på plats samtidigt.
  • Luleå klätterklubb kommer sätta ett maxantal med deltagare per funktionär samt ett totalt minantal på fyra deltagare för genomförande av resan.
  • Om deltagare har rätt förkunskaper så kan t ex multi pitch genomföras under guidningen dock med åtanke på riskanalysen.

 

Priser och kostnader enligt

Deltagarens
Förkunskap
Paket Totalkostnad
Inga förkunskaper Grundkurs + Fortsättningskurs + Sportklätterkurs + Deltagarpaket 6 685 kr
Grönt kort Fortsättningskurs + Sportklätterkurs + Deltagarpaket 5 690 kr
Rött kort Sportklätterkurs + Deltagarpaket 4 495 kr
Rött kort +
Sportklätterkurs
Deltagarpaket 2 000 kr

(Klättringsutbildning är godkänd utbildning av Skatteverket för att kunna nyttjas av t ex friskvårdsbidrag – kontrollera med dig arbetsgivare)

 

Deltagarpaket

Klättringsguidning på Kalymnos, Sportklätterkursrepetition, Fear-of-Climbing, Erfarenhetsspridning, Säkerhetsgenomgång, Team building och terminsavgift för klättring på Hälsans hus.

Vi kommer begränsa till max 16 deltagare, detta för att kunna säkerställa säkerhet och kvalitet för er klättrare. (Först till kvarn gäller)

Vi hoppas verkligen att ni vill följa med på denna episka resa!

 

Med vänliga hälsningar/

Luleå Klätterklubb